Fogyás számított
Tartalom
Írta: Váczy Anikó Az új kutatások eredményének garantáltan örülni fogsz! Ha fogyókúrázó ismerősöd tésztát eszik vacsorára, biztosan kiborulsz, és jó eséllyel próbálod megtanítani az egészséges táplálkozás alapjaira.
- Természetes, tényleges szaporodás/fogyás (–)
- Hatályos:
- Marsden karcsúsító mérlegek
- Fogyás következményei - Fogyókúra | Femina
- Alultápláltságot jelent.
- Igaz, kevesebben is haltak meg.
- Az óriás meghatározza a zsírégetést
A tészta sosem számított fogyókúrás ételnek, de a trendi ketogén diéta egyenesen ellenségnek kiáltotta ki. A BMJ Open című szaklapban publikált új tanulmány azonban az egészséges étrend részévé teheti ezt a finom szénhidrátot.
A kutatók ugyanis azt találták, hogy fogyás számított lehet tésztával fogyni. A kutatás eredeti célja az volt, hogy eldöntsék, ez az étel felelőssé tehető-e az elhízásért vagy sem. Ehhez 32 korábbi vizsgálat adatait dolgozták fel, amelyek során összesen résztvevőn tesztelték a tészta táplálkozási hatásait.
A köztudatban rengeteg téves elképzelés kering arról, hogyan is lehet eredményes a fogyókúra. Lássuk most ezek közül néhányat, melyekről Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa rántja le a leplet. Minél kevesebb ételt fogyaszt el, annál több felesleges kilótól tud megszabadulni?
A GI-diétát folytatók tésztára cserélték a korábban evett szénhidrátot, és meglepő módon, nem híztak, hanem fogytak. A glikémiás index nem más, mint 1 és közötti érték, amely vércukorszintre gyakorolt hatása szerint osztályozza az élelmiszereket.
Tehát nem azt jelzi, hogy mennyi szénhidrát található az adott ételben, hanem azt, hogy milyen ütemben szívódik fel belőle a szénhidrát. Biztosan számodra sem meglepő, hogy magas GI-vel rendelkeznek a feldolgozott ételek és a finomított szénhidrátok, mint amilyen a fehér rizs, a fehér kenyér és a krumpli.
A tészta nem ellenség, sőt segíti a fogyást
Az alacsony glikémiás indexű ételek, mint a zöldségek többsége, a tejtermékek, a bulgur és a zab, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszú időre adnak teltségérzetet.
A tészta glikémiás indexe jelentősen függ elkészítési módjától.
Május
A főzési idő növelésével fogyás és súlyos székrekedés GI-je is folyamatosan növekszik, így a vércukoremelő hatása is. Jól átfőve magas a GI-je, közepesen átfőve közepes; míg teljes kiőrlésű és durum változata alacsony GI-t jelent. Okosan felhasználva tehát a tészta nem az ördögtől való, és igenis része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.
A kutatásban résztvevők félcsészényi tésztából heti 3 adagot kaptak.
2. CHARLIZE THERON
A tésztaevők 12 hét elteltével kicsit fogyás fogyás számított fogytak, mint azok, akik mellőzték a diétájukból ezt az ételt. Természetesen a fogyás mértéke nem volt fogyás számított, de minden kiló számít.
A kutatók szerint a siker kulcsa az alacsony GI-diéta, és nem önmagában a tészta fogyasztása. A résztvevők hatékony segítséget kaptak, hogy egy igazán kiegyensúlyozott fogyókúrás étrendet tarthassanak, elkerülve a sóvárgást.
Ám az egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tészta nem ellenség.
Tehát nem biztatunk arra, hogy fogyás számított minden egyes étkezésed tésztából álljon, de nem kell messzire kerülnöd ezt a finom ételt. A kutatásban résztvevők is mértékkel, kisebb adagokban fogyasztották, és természetesen figyeltek a többi hozzávalóra is.
KSH: itthon csökkent a természetes fogyás
Sok zöldséget, csirkemellet vagy halat érdemes hozzáadni, a darált vörös húsok és a zsíros sajtok helyett. A táplálkozási szakértők az alábbi arányban ajánlják fogyasztását: fél tányér zöldség, negyed tányér durum- vagy teljes kiőrlésű tészta és a fennmaradó negyedrészre sovány fehérje. Ha így fogyasztod, garantáltan nem fogsz hízni tőle.
Fotó: RF.