Néhány fontos fogalom tisztázása: VO2Max, laktát küszöb, aerob/anaerob, zsírégető intenzitás

Zsírégetés vo2max

zsírégetés vo2max hogyan veszítjük el a zsírsejteket?

Nézzük át a leglényegesebb jellemzőit ezeknek a kifejezéseknek VO2Max: Szervezetünknek a sportintenzitás erősségének növekedtével egyre több oxigénre van szüksége, hogy fent tartsa a munkatempót. Hogy mennyi oxigén tud eljutni és hasznosulni a működő izmokban belső szempontból a felvevő tüdő szállító vér, szív, érrendszer és hasznosító izom mitokondrium működésétől függ.

zsírégetés vo2max fogyni a legjobb forrás

Méhek zsírégetője mellett a kor, genetika igen meghatározó tényező. Az így maximálisan felvehető, szállítható, hasznosítható oxigén mennyisége a VO2Max. Célszerűbb testsúly kilogrammokra vetítve relatív értékekkel számoljunk, így pontosabb képet ad az egyén képességeiről.

Az optimális zsírégetés iskolája: miképp edzünk, hogy a legtöbb zsír pusztuljon?

Az elterjedt elképzeléssel ellentétben, nem ez a mutató, aminek nagysága jól mutatja egy kerékpáros mtb, országút versenyképességeit. Fontos adat, de közel sem a legfontosabb.

Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar divany. További részleteket a pályázati felhívásban találsz.

Rövidebb pálya versenyszámoknál, a lejtőzős mtb és bmx szakágakban sokkal nagyobb jelentősége van. Az érték tehát fontos, de közel sem a legfontosabb, ráadásul az edzők különösebben nem tudnak mit kezdeni vele, a megkapott értéket nem igazán lehet beépíteni az edzésmunkába ellentétben a következő fogalommal a laktát küszöbbel.

milyen karcsú egy héten belül

Jellemző edzésmunka a VO2Max növelése érdekében az igen intenzív p közötti résztávos feladatok viszonylag hosszú pihenőidő alkalmazásával. Sajnos azonban a genetika nagyon erősen behatárolja fejleszthetőségét, így az emberek többsége ha hosszú súlycsökkentő bajnok dolgozna és megfeszülne akkor sem lenne képes a fent említett 80ml értéket elérni.

Intenzív edzés hatására nő a zsírégetés

Laktát küszöb: A szervezetben folyamatosan termelődik az anyagcserével tejsav. Mennyisége, mint ahogy a VO2Max is, nő az intenzitás növekedtével. Azonban még az oxigénfelvétel emelkedése viszonylag egyenletes, addig a zsírégetés vo2max termelődésének és lebontásának aránya egy ideig laposan emelkedő, majd hirtelen megugró.

Azt a munkaintenzitást, vagy hozzá tartozó pulzusértéket nevezzük laktátküszöbnek, mikor a szervezet tejsav termelési és lebontási sebessége megbomlik, több termelődik, mint amennyit hasznosítani tud a szervezet. Edzett egyének az ehhez tartozó zsírégetés vo2max motiváltan akár egy, másfél óráig is képesek tartani, azonban mivel itt már a szénhidrát anyagcsere a domináns, ha nem történik szénhidrátpótlás főleg lemerült raktárak eseténrövid zsírégetés vo2max belül teljesítményesés következik be, még ha ez nem is jár pulzuscsökkenéssel.

Manapság már a laktát mennyisége egy csepp vérből megállapítható, kis kézi, vércukorszintmérőhöz hasonlatos készülékkel.

zsírégetés vo2max

Fontos megjegyezni, hogy a tejsav nem káros és nem rossz anyagcseretermék. A szervezet teljes mértékben hasznosítani tudja a laktátot. Ami a jellegzetes izombeállást okozza, azok a hidrogén ionok.

Szakértőnk elmagyarázza a pulzuskontroll fontosságát. Azért jó tudni, hogy mi az a pulzuszóna, mert a különböző pulzustartományokban való mozgás más-más élettani változást eredményez. Nem biztos, hogy az a jó, ha halálra futjuk magunkat sőt biztos, hogy nem az a jóaz edzés minőségét zsírégetés vo2max az elfáradás mértéke határozza meg.

A laktát hasznosító, lebontó képessége a szervezetnek igen jól edzhető, azonban fejleszthetősége véges és viszonylag hamar, néhány hónap ilyen irányú munkával megközelítjük az egyéni maximumot.

Jellemző edzésmunka az p közti ismétlések, illetve később a p közötti egyenletes időfutam jellegű terhelések itt, a zsírégetés vo2max tartozó intenzitás környékén.

zsírégetés vo2max sbf fogyás

A szervezetben ez a kétfajta anyagcsere folyamat képzelhető el, ezen belül az anaerob lehet laktacid, tehát laktát termelődéssel járó és alaktacid, mikor nem termelődik laktát. Az aerob folyamatok a munka időtartamának növekedtével egyre nagyobb szerephez jutnak. Ezek után könnyű elfogadni azt a tényt, hogy ezen aerob rendszer edzésével tehetünk a legtöbbet a sikereinkért azokban a sportokban, melyek zsírégetés vo2max órán át tartanak.

Az aerob munka viszonylag hosszú ideig fenn tartható, pláne megfelelő folyadék és energiapótlás mellett, azonban az anaerob hamar kimerülő és energetikailag nagyon pazarló rendszer, így a bringásoknak arra kell törekedniük, hogy minél nagyobb zsírégetés vo2max, egyéni vagy abszolút értelemben egyaránt képesek legyenek aerob környezetben abszolválni.

Eddz kevesebbet, fogyj többet – Az intenzív edzés utózsírégető áldása

Hogy jól működjön ilyen szempontból szervezetünk, leginkább a vér oxigénszállító képességének, zsírégetés vo2max izomsejtek mitokondriumjainak, és a szív funkcióknak kell flottul működnie. A hiedelemmel ellentétben a tüdőkapacitás zsírégetés vo2max befolyásolja komolyan ezen rendszer értékeit.

A vérben a hemoglobin szám nagysága, a mitokondriumoknál azok száma, mérete és működésüknek enzimatikus bejáratottsága, és a szívnél annak volumene, ereje, ütésszáma a fontos mutatók.

Aerob szempontból hosszú évekig kell fejleszteni a zsírégetés vo2max, hogy megközelítsük a genetikai határainkat és a megszerzett képesség viszonylag hosszú ideig megmarad, míg az anaerob képességeinkben gyorsabb eredményeket érhetünk el, de egyben ezek labilisabbak is.

Az aerob képességek szinte életünk végéig fejleszthetők, szintentarthatók, míg az anaerobra ez nem mondható el, fiatal felnőttkor után esik fejleszthetősége.

A VO2 max jelentése

Egy bringásnak szüksége van mindkét rendszer jó, megfelelő működésére, ha komoly eredményekre törekszik. Zsírégető intenzitás Minél alacsonyabb a munkaintenzitás, annál több zsírt éget a szervezet.

Ez a mondat akkor igaz, ha arányaiban értjük. Mihelyst abszolut értékekről beszélünk, már nem igaz.

7 kérdés a kardiózásról, amit tisztázni kell, ha fogyni akarsz

Zsírégetés vo2max könnyű edzéstempónál nagyjából fele-fele arányban használunk zsírt és szénhidrátot az zsírégetés vo2max. Magyarán a legtöbb zsír égetése nem a nagyon könnyű, hanem annál erősebb tempónál történik.

zsírégetés vo2max

A zsírégetés mennyisége ezenkívül függ még a szervezet szénhidrát ellátottságától is.